Waarom shoppen je gewoon gelukkig maakt!

Waarom shoppen je gewoon gelukkig maakt.

Winkeltje in, winkeltje uit, even iets passen en een lekkere lunch met een wijntje. Er gaat niets boven een dagje shoppen om jezelf af te leiden van de dagelijkse bezigheden. Als je dan ook nog besluit jezelf te verwennen met die fantastische outfit die net even iets boven budget was. Als je een nieuwe aankoop hebt gedaan kun je tijdelijk een zogenaamde ‘shoppers high’ geluksgevoel ervaren. Maar waarom worden we nu zo gelukkig van shoppen?

HET ANTWOORD IS DOPAMINE

Mensen die niet zo lekker in hun vel zitten hebben sneller de neiging om de (online) winkels in te duiken, om zich daarna een stuk beter te voelen. En het is helemaal niet zo gek dat je daar gelukkig van wordt. Je brein beloont je namelijk wanneer je iets koopt door het geluksstofje dopamine aan te maken. Daardoor voel jij je voor eventjes heel lekker. Maar, ja sorry, daar is die, de maar. Helaas duurt dit geluksgevoel maar even.

Dit fenomeen noemen we ook wel hedonistische adaptatie. Sorry? zei je wat? Hedonistische adaptatie! Heb jij daar ook zo’n last van? Dit fenomeen houdt in dat je supersnel gewend raakt aan positieve dingen die je overkomen. Balen is dat! Dus ben je lekker wezen shoppen en ben je even intens gelukkig. Het voelt even fijn maar in no-time raak je er al weer aan gewend en wordt het weer gewoon. Je brein geeft niet langer dopamine af bij het zien of gebruiken van je aankoop. Dus dan gaan we weer op zoek naar onze volgende aankoop, zoals bijvoorbeeld die fantastische jurken of schoenen (bijvoorbeeld die van de outfit van de week) Check alle outfits hier! 

DE TIP VAN FEMMES

Ben je hier dus altijd bewust van wanneer je een aankoop doet. Wil je iets écht hebben en kan het een bijdrage leveren aan jouw kwaliteit van leven? Kopen! Wil je puur en alleen je beter voelen op dat moment? Weet dan dat er ook andere manieren zijn om dat te bereiken.

You may like