Ben jij een rosé kenner?! Dit wil je over rosé weten!

single-image

Alhoewel we rosé het hele jaar kunnen drinken, blijft het toch een drankje die vooral in de zomer gedronken wordt. Maar wat is rosé nu eigenlijk en hoe komt het aan de kleur? Wel leuk toch als je de volgende keer op het terras een rosé besteld en je kan doen of je een enorme wijnkenner bent 😉

  1. Verschillende kleuren roze;

Er mogen geen kleurstoffen toegevoegd worden, dus de kleur moet van verschillende druiven komen. Sommige rosé zijn zo licht dat je bijna denkt dat het witte wijn is en andere zijn zo donker, dat je bijna denkt dat het rode wijn is.

Feit: De rosé wordt bereid uit blauwe druiven, soms zelfs in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar ietwat bescheiden kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn.

2. Jaren rijpen? Heulemaal niet!

Het is namelijk een jonge wijn, in tegenstelling tot rode wijn. Dus sterker nog, je kan ze beter snel opdrinken en niet twee jaar laten liggen.

3. Druivenrassen

Wat we al eerder benoemd hebben, als het een blauw druivenras is kan er rosé van gemaakt worden. Wil je hele lichte rosé, dan worden deze van Pinot Gris gemaakt. De kleur van de schil kan roze tot grijsblauw zijn. Andere veel gebruikte druivenrassen zijn Grenache, Syrah, Cabernet Franc, Cinsault, Pinot Noir, Merlot en Tempranillo. Dat is een hele mond vol :). Twijfel je? Ga dan voor een Franse. Zeker wanneer deze afkomstig is uit de Provence, de Rhônevallei en de Loire-vallei. De Provence ( Zuid-Frankrijk) kent verschillende uitstekende appellations zoals Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, Bandol, Cassis en Coteaux Varois. Wel wat duurder, maar zeker lekker!

4. Rosé droog?

Liever wel! Een frisse wijn zonder al die extra suikers. De droge variant komt voornamelijk uit Europa. Wil je liever een wat zoetere komt meer van buiten Europa. Toch wel een handige tip als je voor dat hele schap met flessen staat!

You may like