Waarom je verslaafd kan raken aan neusspray.

Waarom je verslaafd kan raken aan neusspray.

Een hoofd vol watten en een neus vol snot is gewoon geen pretje. Heel veel mensen zullen dan ook thuis een flesje neusspray hebben staan en vooral gebruiken. Want hoe fijn is het als je gewoon weer een beetje vrij kan ademen. Maar waarom kan je verslaafd raken aan neusspray? veel mensen grijpen naar de vrij verkrijgbare neussprays met xylometazoline (merknaam Otrivin) of het in Nederland minder bekende oxymetazoline (Vicks sinex) of tramazoline (Bisolnasal). Deze medicijnen doen de gezwollen slijmvliezen in de neus weer slinken. Maar deze stoffen kunnen er wel voor zorgen dat je verslaafd raakt.

Bij een neusverstopping is het slijmvlies op de neusschelpen ontstoken en opgezwollen. Hierdoor maakt het in de neus veel meer slijm aan. De opgezwollen slijmvliezen zorgen voor een moeilijkere ademhaling door de neus, wat natuurlijk super irritant is. Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies zodat je weer vrijer ademt. Wytske Fokkens, hoofdonderzoeker otorinolaryngologie aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, legt uit dat xylometazoline op adrenaline lijkt. “Het bindt met name op de zogeheten α-adrenerge-receptoren op de bloedvaten.” Dit stimuleert de bloedvaten om samen te trekken. Als er minder bloed in de bloedvaten zit, neemt dat minder ruimte in, waardoor het neusslijmvlies minder gezwollen is en je beter adem kan halen. Snap je het nog 😉 Xylometazoline zorgt dus voor een gemakkelijkere ademhaling door de neus, maar geneest de verkoudheid niet.

Bij een verstopping van de neus zijn de neusschelpen (nasal conchae), en dan vooral de onderste neusschelp (inferior), opgezwollen. Door je neus ademen is daardoor lastig.

Foto; Blausen.com staff

Maar waarom is of kan het dan zo verslavend te zijn om neusspray te gebruiken?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Bij langdurig gebruik van Otrivin kan er schade optreden aan het neusslijmvlies. Vergelijk het met een wond op je huid. Natuurlijk kan dit herstellen maar dit kan erg lang duren. En wat gebeurd er dan? Juist, je neus gaat weer dichtzitten, door je neus ademen wordt weer moeilijker en wil je eigenlijk maar 1 ding; DIE NEUSSPRAY.

 

DE TIP VAN FLIP voor als je er heel misschien ergens een klein beetje over twijfelt om te stoppen. Maar dan misschien hé;

KICK PER NEUSGAT AF

You may like