Waarom zeg ik geen nee & kies ik niet voor mijzelf?

single-image

Het allerliefste zou je vaker nee zeggen, maar toch doe je het niet. Je wilt de teleurstelling of boosheid van de ander voorkomen en kiest er dan toch voor om gewoon ja te zeggen. Nee zeggen maakt je niet erg populair of een goede vriendin. Dat klopt als een bus maar de manier waarop je nee zegt kan zeker een verschil maken! Wij geven je tips om nee te zeggen negatieve gevoelens of gevolgen. 

Nee zeggen is lastig en we associëren het vaak met negativiteit. Ondernemer Kenny Nguyen vertelt in zijn TED talk waarom het zo belangrijk is om nee te durven zeggen om als persoon te kunnen groeien. Bekijk zijn TED talk hier helemaal onderin.

Volgens Steve Jobs is die manier van leven (altijd maar ja zeggen) dodelijk voor je focus en voor je eigen ontwikkeling. Hij zegt; ‘Mensen denken dat focus betekent dat je ja zegt tegen datgene waar je mee bezig bent. Maar dat klopt helemaal niet. Je moet kiezen en voorzichtig zijn. Focus betekent niet ja zeggen tegen één ding, het betekent nee zeggen tegen duizend andere dingen.’

Oké hoe werkt dat dan? Dat nee zeggen?!

STAP 1; KOOP TIJD
Het belangrijk dat je je bewust bent van je reflexen. Door direct ja te zeggen doe je jezelf te kort en door direct nee te zeggen, loop je het  risico om als asociaal te worden. Koop daarom tijd; door bijvoorbeeld te zeggen dat je er even over na wilt denken en dat je er zsm op terug komt.

STAP 2; HOE ZEG IK NEE?
De eerste horde is genomen je hebt tijd gekocht. Dan is het nu tijd voor het nee zeggen.  Welke soort nee geschikt is, is afhankelijk van de situatie. Hieronder verschillende opties;

  • Daar heb ik nu geen tijd voor, maar voel je vrij om het in de toekomst nog eens te vragen.
  • Dit ga mij zelf niet lukken maar ik heb wel iets wat je verder kan helpen. (Stuur iemand een mail met informatie op, stuur een website door of iets anders wat eventueel kan helpen).

STAP 3; BRENG VRAAG EN AANBOD BIJ ELKAAR
Krijg je constant de vraag van iemand om je te helpen? Zeg dan; ik ken wel iemand die hier echt heel erg goed in is, zal ik jullie aan elkaar voorstellen? Zo geef je aan dat er nog iemand is met dezelfde kennis waardoor deze persoon niet altijd bij jou uitkomt.

STAP 4; SOCIALE KAART 
Blijf je het moeilijk vinden om nee te zeggen? Speel dan de sociale kaart; als ik jou help, moet ik anderen teleurstellen. Wil je partner graag dat je boodschappen doen en kookt? Geef dan aan dat het je niet gaat lukken om de hond uit te laten en de was te doen. De kans dat de vragensteller de vraag intrekt, is dan groot. Je kunt deze sociale kaart ook je werk inzetten. Wil iemand graag dat je iets extra’s doet maar zit je hele dag al ram vol? Geef dan aan wat de consequenties voor andere collega’s zullen zijn als je ‘ja’ zegt. Ook dit kan ervoor zorgen dat je collega de volgende keer iets beter nadenkt over zijn vraag.

STAP 5; DE LAATSTE OPTIE
De snoeiharde; NEE! Onthou dat je niet hoeft uitleggen waarom je nee zegt. Als de ander er een vraag over heeft dan kan hij of zij die zelf stellen. Toen ik dit uitprobeerde kreeg ik niet eens een waarom vraag. Ideaal dan hoef je ook geen waarom te bedenken!

SUCCES LADIES! 

You may like