Waarom je iedere dag een koude douche zou moeten nemen.

single-image

Ja, ik heb de eerste zin ook even 3x gelezen voordat ik verder ging schrijven. Maar geloof me, ik heb het boek gelezen van Wim Hoff, me er toch een beetje stiekem in verdiept en ik geloof dat het zeker wat met je doet!

Wat doe je wanneer je het warm hebt? Wat doe jij om af te koelen? Maar wist je dat koud water ook op andere manieren voordelen kan opleveren? Bijvoorbeeld door een koude douche of ijsbad te nemen?

KOUD = HOT!

Euhm… ja het schijnt de laatste tijd weer helemaal in te zijn, op Instagram zien we meerdere bekende mensen de kou trotseren. Maar waarom? Is het weer één of andere nieuwe challenge of is het voor de gezondheidsvoordelen die jezelf aan kou blootstellen kan opleveren?

De Wim Hof methode

Mede dankzij Wim Hof, beter bekend als The Iceman, is het koude water de laatste tijd weer populairder dan ooit. Zijn unieke methode is gebaseerd op drie pijlers: koude training, ademhaling en focus. 

In de basis is zijn methode heel simpel: Je stelt eerst een doel en daarna stap je onder een koude douche. Probeer te ontspannen en gebruik ademhalingstechnieken om het vol te houden. Tot hoever kan je gaan? En waarom? Er wordt zoveel beweerd over het effect en de voordelen van het nemen van een koude douche. Maar wat is er nu waar? Wij hebben het voor je uitgezocht en delen hier de wetenschappelijk bewezen voordelen!

 

Wat achter ons ligt en wat voor ons ligt, is slechts onbeduidend in vergelijking met wat in ons aanwezig is. En als we datgene wat in ons aanwezig is naar buiten brengen, de wereld in, dan gebeuren er wonderen.

– Henry Stanley Haskins.

Sterker immuunsysteem

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig koud douchen, minder snel ziek worden. (1) Er is onderzoek gedaan onder ruim 300 mensen tussen de 18 en 65 jaar. Ze moesten van een hete douche naar een koude douche gedurende 30,60 of 90 seconden. 79% van de deelnemers voltooide het protocol van 30 opeenvolgende dagen en liet een reductie van 29% zien in ziekteverzuim. Dus mocht je baas je vragen of je de aankomende maand koud wil gaan douchen, dan weet je waar het vandaan komt 😉

 

Alertheid schiet omhoog.

Als je s’morgens wakker wordt en onder een koude douche stapt, gaat de startknop gelijk op “AAN” Uit dit onderzoek(2) is gebleken dat wanneer je een koude douche neemt, je een snellere ademhaling krijgt, een verhoogde bloeddruk en dus een verhoogde hartslag. Dit betekend: WAKKER! En ja, ik kan me ook leukere manieren bedenken om wakker te worden 🙂 Maar je bloedvaten vernauwen als je onder een koude douche staat. Na afloop gaan je bloedvaten weer open en komt de doorbloeding extra op gang. Afvalstoffen worden razendsnel afgevoerd. Tegelijkertijd kan je lichaam in hoog tempo zuurstof en voedingsstoffen in de spierweefsels opnemen. Nog een voordeel: je lichaam leert om wit vet, via bruin vet, in te zetten als brandstof. Je hebt twee types vetweefsel. Witte vetcellen zorgen voor de opslag van energie rondom onze heupen en buik. Bruine vetcellen slaan geen vet op, maar zetten juist vetzuren en glucose (een soort van suiker) uit je voeding om in warmte. Ook helpt bruin vet bij het opbouwen van spiermassa na een training en de aanmaak van witte bloedcellen. Witte bloedcellen verdedigen je lichaam tegen infecties veroorzaakt door bacteriën en virussen. Dat betekent een betere weerstand. SNAP JE HET NOG? En dit dus allemaal met alleen maar een koude douche. Klinkt best simpel toch?

 

Sneller herstel.

Hij is al even voorbij gekomen, maar koud douchen kan zorgen voor een beter herstel en een mindere vermoeidheid na het sporten. Dit concludeerde ook meerdere wetenschappers(3) (4) Ik kan me toch ook echt wel voorstellen dat je na een intensieve training niet persée op een koude douche zit te wachten. Maar hoe sneller je lichaamstemperatuur na de activiteit verlaagt, hoe beter je zult herstellen. Dat heeft onder andere te maken met de verdeling van het bloed in je lichaam. Tijdens inspanning moet je bloed worden verdeeld over de huid, de spieren en het hart. Het hart om je cardiale output te behouden, je spieren zodat je die verdraaide inspanning kunt doen en je huid om de warmte kwijt te raken. Wanneer je koud water inzet om de huid te koelen, komt er meer bloed beschikbaar voor belangrijke gebieden zoals je spijsvertering. De opname van vocht en voedingsstoffen kan dan beter verlopen. Met als gevolg dat je vermoeidheid later op de dag, of de volgende dag, is afgenomen. Klinkt best goed of niet?

 

Beter humeur, oftewel; JIJ bent beter te genieten!

Ken je dat gevoel, dat je wakker word en denkt? “Word het echt zo’n dag?”  Je eigenlijk chagrijnig bent en nergens zin in hebt? Nou als ik dit onderzoek(5) moet geloven hoef ik alleen maar een koude douche te nemen! Ze hebben vastgesteld dat blootstelling aan koud water de beschikbaarheid van neurotransmitters zoals noradrenaline en endorfine verhoogt. Klinkt een beetje als een taal die we nog nooit gesproken hebben, maar het schijnt wel dat je er minder snel depressieve klachten van krijgt en je een beetje te genieten bent!

 

Oké, nu de belangrijkste vraag; Hoe gaan we dit doen? Moet ik dit überhaupt willen, zo ja, hoe kan ik dit het beste uitvoeren?Laten we beginnen met;

  • Wil jij jezelf fitter voelen?
  • Wil jij je mentale kracht vergroten?
  • Wil jij je immuunsysteem vergroten?
  • Wil jij je slaap verbeteren?
  • Wil jij je energielevel een boost geven?

 

Ja? Zo bouw je het op; Een paar tips om van ‘koud-douchen-is-een-onmenselijke-kwelling’ naar ‘dit-is-een-heerlijk-gevoel-Oeelala’ al afgelegd hebben:

 

  1. Let op je ademhaling. Wim hof kan hier geen genoeg van krijgen. Ademen. In, uit. Zo diep, lang en bewust als je kan. En het is bewezen dat deze techniek, die afstamt van de meditatietechnieken die Hof toepast, werkt wanneer je staat te bibberen. Je vertelt je autonome zenuwstelsel als het ware dat alles oké is en het niet in de vecht-of-vlucht-modus hoeft over te gaan.
  2. Hé niet te snel, maar bouw langzaam op. Ben ik hier goed in? Nee, Ga ik het proberen? Ja. Begin dus niet meteen met 5 minuten onder een koude douche. Probeer dit eerst eens 30 seconden. Of begin eerst met je enkels, voeten, handen en polsen.
  3. Die temperatuur moet dalen! Begin dus met een warme douche en zet deze steeds iets kouder. Hoe koud is een koude douche? Het antwoord; Als je ervan wegrent dat het echt te koud is 😉
  4. Bouw de minuten op. Dus niet meteen met een gestrekt been erin. Begin is met 30 seconden en bouw dit op naar 10 minuten.

 

Wat denk je nu? Zie je het al voor je? Of toch niet?

Mijn advies; probeer het nog een keer, weet in ieder geval dat het mogelijk is, het goed voor je is en er eigenlijk niks is wat je zou moeten weerhouden!

 

OVERGEHAALD?
		

You may like