Stress, on balans & HELP ik ben op!

single-image

Je bent een harde werker, alles kan altijd beter en je werkt misschien wel harder dan je collega’s. Deze mindset is goed en maakt je succesvol. Je raakt gewend aan het succes wat je ermee genereerd en blijft er daardoor mee doorgaan. Terwijl je diep van binnen ook wel weet dat je dit niet voor altijd volhoudt. Tot het moment komt dat je het niet meer volhoudt…

Het moment waarvan je wist dat het ging komen en waarvan je hebt geprobeerd het zo lang mogelijk uit te stellen. Je kunt er niet meer onderuit. FEMMES geeft je tips over wat NU?

Ga in gesprek met je werkgever;
Geef in dit gesprek aan dat het teveel is geweest en dat je voelt dat je op de rem moet drukken. Je werkgever gaat je nu de vraagstellen; wat heb je nodig? Denk hiervan te voren goed over na! Wat heb je nodig? Denk hierbij aan; een aantal weken, maanden of dagen niet werken. Of een van je taken tijdelijk (of voor altijd) afstoten. Ook kan het lucht geven om 1 dag in de week minder te gaan werken bijvoorbeeld de woensdag. Dit is een dag midden in werkweek waardoor je even een rustpunt voor jezelf inbouwt. Probeer in dit gesprek rustig te blijven om zo goed mogelijk duidelijk te maken waar jij op dit moment behoefte aan hebt.

Praat er met iemand over;
Zorg dat je iemand hebt waarmee je over dit onderwerp kunt praten, iemand die goed kan luisteren en je niet veroordeeld. Soms is het fijn om met een vriendin te gaan wandelen terwijl je het hierover hebt. Wandelen helpt tegen het verlichten van stress dus twee vliegen in een klap! Indien je merkt dat je niet snel weer de oude bent. Ga dan langs de huisarts, hij of zij kan je verwijzen naar een GGZ- praktijkondersteuner of een psycholoog.

De start van het proces;
Het is goed om te beseffen dat het proces om weer de oude te worden tijd nodig heeft. En misschien kom je er zelfs wel achter dat je de oude helemaal niet meer wilt worden, daar later meer over. Stel jij en je werkgever kiezen ervoor dat je tijdelijk iedere woensdag vrij bent. Bij je eerste vrije dag begint het pas. Hierbij FEMMES tips;
– Zorg dat je dinsdag een nieuwe to do voor donderdag maakt. Zo ga je op dinsdagmiddag met een georganiseerd gevoel van je werk weg.
– Stel je collega’s op de hoogte waarom je er niet bent. Zo snappen ze waarom ze je niet moeten storen. Dit maakt je vrije woensdag een stuk relaxter.
– Indien dingen echt op de woensdag moeten gebeuren, vraag je collega om dit voor je op te pakken.
– Heb je een beroep waarbij je veel gebeld wordt? Schakel dan je telefoon door naar je collega. Je kunt er ook voor kiezen om op Whatsapp Business een afwezigheidsbericht aan te zetten. Verder kun je opnemen in je handtekening dat je de woensdag vrij bent. Deze dingen klinken voor tijdelijk 1 dag in de week veel werk maar geloof me dit gaat je rust geven!
– Wees daarnaast duidelijk tegen je omgeving. Misschien zijn er wel meer mensen die op woensdag vrij zijn. Die vinden het mogelijk erg fijn en gezellig dat jij dit nu ook bent. Om te voorkomen dat jij je dag weer volledig vol plant met ‘verplichtingen’ terwijl deze dag er eigenlijk echt is voor jezelf.
– Wat ga je nu doen op die vrije woensdag? Slaap lekker uit en zet geen wekker. Indien je op staat stel jezelf dan de vraag wat wil ik nu doen? Gun jezelf een dag in te week om alleen maar te doen wat jij wilt. Je zult zien dat je hiervan op laad!

Lieve FEMMES,
Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips, heel veel succes!
Liefs xxx

You may like