”Winners never quit and quitters never win”
Of toch wel? Waarom opgeven soms beter is dan doorgaan.
Hoe vaak hoor je het niet “niet opgeven hoor.” Bloed zweet en tranen, maar toch willen sommige dingen maar niet lukken. Opgeven kan dan soms echt de beste optie zijn. Opgeven wordt vaak gezien als falen, maar heb je je ook wel eens gerealiseerd dat wanneer je opgeeft, dat je afstand neemt van iets negatiefs?
Met het najagen van onze dromen geven we richting aan ons leven. Onze doelen bepalen deels wie we zijn en waar we heen gaan. Maar net zo belangrijk als het bereiken van je doel, is de moed om doelen buiten je bereik los te laten. Want moet je blijven investeren in een vriendschap die eigenlijk allang verwaterd is? Of moet je maar blijven zwoegen op je werk terwijl het eigenlijk veel te veel is? Moet je altijd maar blijven doorgaan ook al kost dit veel te veel energie?
Waarom opgeven soms beter is;
- Opgeven is menselijk; Iedereen geeft wel eens op, hier is helemaal niks mis mee. Waarom moet je altijd maar doorgaan als je weet dat het eigenlijk genoeg is?
- Er zijn meerdere wegen naar Rome; Lukt het project waar je mee bezig bent toch niet, maar wil je wel afstuderen. Bedenk dan dat er altijd andere mogelijkheden zijn. Blijf bij je eigen gedachte en gevoel, dit zal er voor zorgen dat je er later nog meer plezier van hebt.
- Opgeven zorgt voor een nieuw begin; Trek de stekker eens uit dingen die je echt niet leuk vind. Als je dit doet geef je jezelf ook echt de kans om opnieuw te beginnen. Probeer geen schuldgevoelens te creëren, maar vooral te realiseren waarom je dit doet.
- Opgeven kan goed voelen; Het proces kan niet altijd leuk zijn, zoals bijvoorbeeld het wisselen van baan, het stoppen van een studie, of het niet meer investeren in een vriendschap. Het is niet leuk, maar uiteindelijk zal je je gelukkiger voelen.
- Opgeven betekend niet dat je een opgever bent; JIJ hebt bewust gekozen om iets niet meer te doen. Je hebt hier goed over nagedacht. Je hebt alles geprobeerd, uitgedacht maar genoeg is genoeg!