Magnesium is een must voor ons lichaam. Het is een mineraal waar we misschien niet zo snel bij stilstaan maar enorm belangrijk is. We hebben het mineraal niet alleen nodig voor de botten, maar ook voor een normale spier- en zenuwfunctie. Maar ook voor het omzetten van voeding in energie. Heb jij een magnesium tekort? Hoe herken je het? Je leest het allemaal hieronder:
Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 mg per dag moeten binnenkrijgen. Voor vrouwen is dat 300 mg. Soms zijn er situaties waarin de behoefte iets hoger ligt. Zoals bijvoorbeeld bij een zwangerschap, borstvoeding, darmaandoeningen of na een middagje flink sporten. Wanneer je extra magnesium supplementen wilt nemen let dan wel op dat dit niet meer dan 250 mg per dag is.
Een tekort? Hoe kan je het herkennen..
Een tekort is vaak lastig te herkennen en komt ook niet zoveel voor. Dit komt mede doordat het mineraal in best veel voedingsmiddelen te vinden is. Maar mocht je toch een tekort hebben aan magnesium, dan je te maken krijgen met;
- Vermoeidheid
- Krampen
- Reflexen
- Lusteloosheid/depressie
- Slaapproblemen
- Darmklachten
- Koude handen/voeten
- Migraine
Dit is hoe je ze aan kan vullen;
Euhm… Eigenlijk heel simpel, het antwoord is namelijk VOEDING. De voedingsmiddelen met veel magnesium zijn;
- Bladgroenten. Zoals spinazie en boerenkool. Een portie spinazie bevat bijvoorbeeld 157 mg magnesium, maar is ook een prima bron voor je ijzer en vitamine A, C en K
- PURE chocolade. Maar dan wel met minstens 85% cacao. Ook heel goed voor de antioxidanten.
- Żaden/pitten en noten. Zoals amandelen, pompoenpitten en cashewnoten.Met name pompoenpitten zijn een bijzonder goede bron met maar liefst 150 mg per portie van 28 gram.
- Avocado. Deze vrucht is tegenwoordig helemaal in en een goede voedzame vrucht.Een middelgrote avocado levert ongeveer 58 mg magnesium.
- Peulvruchten. Zoals bijvoorbeeld, kikkererwten, sojabonen, linzen en bonen. Naast magnesium zijn ze rijk aan veel verschillende voedingsstoffen.
- Vette vis. Onder andere zalm, makreel, heilbot en ansjovis zijn rijk aan magnesium.Zo bevat een zalmfilet van 150 gram 45 mg magnesium. Het bevat ook maar liefst 39 gram eiwitten.
Kies je toch liever voor een magnesium supplement? Kies dan voor een een opneembare vorm!
Studies hebben aangetoond dat magnesiumcitraat, bisglycinaat, -lactaat, -aspartaat, en -chloride beter worden opgenomen door het lichaam dan andere vormen. Bovendien zijn ze biologisch gezien meer beschikbaar dan bijvoorbeeld magnesiumoxide en magnesiumsulfaat.