Kom je echt tot op rust op vakantie? Helpt een powernap? En multitaksen dat is een absolute no go!

single-image

We sporten, werken en proberen rust momenten zoals een vakantie in te plannen. Maar komen we wel echt tot rust? We gaan op onderzoek en leggen drie onderzoeken naast elkaar. Het eerste onderzoek gaat over het nemen van powernaps. De tweede over het nut van op vakantie gaan en de derde gaat over afleiding gedurende dag door bijvoorbeeld onze telefoon.

Psycholoog Daniel Levitin concludeert dat we veel energie verliezen door de hoeveelheid aan informatie de we dagelijks voor onze kiezen krijgen. Ons brein staat op full speed en moet sneller dan ooit belangrijke beslissingen nemen.

POWERNAPS; 
Volgens onderzoek van NASA is een powernap erg goed voor je! Dit is ook de reden dat astronauten powernaps van 25 minuten moeten houden. Dit om ze alerter te laten zijn. Ze zijn hierdoor minder vergeetachtig, minder moe en dat zijn dingen die natuurlijk in de ruimte wel handig zijn. Natuurlijk is het nemen van powernaps ook gevaarlijk want wie zegt dat je netjes na 25 minuten weer wakker wordt? Je kunt dit natuurlijk makkelijk voorkomen door je wekker te zetten.

MULTITASKEN;
Omdat we steeds vaker afgeleid worden moeten we ook vaker steeds meer moeite doen om een taak uit te voeren. Ons brein presteert altijd op hoog tempo. Ook het verplaatsen van je aandacht van de ene activiteit naar de andere kost zuurstof en glucose. Door dat multitaksen raken je hersenen snel overprikkelt en vermoeid. Je kunt dit voorkomen door je telefoon uit te zetten en bij je collega’s aan te geven dat je even bezig met je taak en dat ze je niet mogen storen.

KOM JE TOT RUST OP VAKANTIE?
Het derde onderzoek van psychologe Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit, laat zien dat het nemen van vakantie zeer effectief is om tot rust te komen. Ze zag bij haar proefpersonen dat het niveau van gezondheid en welbevinden tijdens de vakantie snel verbeterde. Je slaapt beter en het vermogen om ergens van te genieten neemt snel toe. Ook helpt het je om problemen en zaken in perspectief te zien. De belangrijkste voorwaarde is overigens wel dat je echt los bent van je werk. Dus laat die werktelefoon lekker thuis.

You may like