Kan je doorzettingsvermogen trainen? Vanaf vandaag kan JIJ dit!

single-image

Doorzettingsvermogen draait om de kracht te hebben je doelen te behalen, ook als het tegenzit.

 

Een ieder heeft wel een idee wat doorzettingsvermogen inhoudt. Door wetenschappelijk onderzoek weten we welke hersengebieden en welk hersenstofje een belangrijke rol spelen bij het doorzettingsvermogen. Als je weet hoe het in je brein en werkt dan kun je, in een door jou gewenste richting, je doorzettingsvermogen trainen. Geloof het of niet, ook jij kunt dit! We kennen allemaal wel iemand die ondanks, de verzuring, pijn en/of tegenslag tóch tot het graadje gaan… Waarbij jouw gedachten waarschijnlijk zullen zijn “Ik sterf nog liever met een zak chips op de bank”. Dit kan, dit mag ook, maar wat als je het niet zou doen? Wat als je nu karakter gaat tonen, doorgaat, nét even die stap extra zet..? 

Ik ga het je uitleggen…

Het draait namelijk vooral om het stofje; Dopamine.

Dopamine heet ook wel het ‘motivatie molecuul’ omdat het werkt in je plezier- en beloningssysteem. Met voldoende dopamine in je brein voel jij je vol energie, ben je gefocust, productief en gemotiveerd. Dopamine stelt je in staat om te plannen en impulsen te weerstaan zodat jij je doelen kunt bereiken en een mooi leven leidt.

Doorzettingsvermogen heeft te maken met wilskracht en dit kan je trainen. Voor het trainen van doorzettingsvermogen is het stofje dopamine van belang. Je kunt dopamine aanmaken door je te beseffen dat een klein doel behalen al een prestatie op zichzelf is. Verwachting en het geloof dat je iets kunt of een taak zal volbrengen, zorgen namelijk voor dopamine-aanmaak.

 

Andere vormen om dopamine aan te maken zijn:

Zorg voor voldoende en goede nachtrust
Voldoende vitaminen en mineralen dus onder andere voeding
Kom in beweging, ga wat doen!

 

Ook is het belangrijk om met weerstand om te leren gaan. Niet alles gaat vanzelf en soms heb je nu eenmaal te maken met tegenslag. Als je je bewust wordt van de reden waarom je iets doet dan wordt het makkelijker om met tegenslagen om te gaan. De teleurstelling zal er misschien zijn, maar herpak, kijk naar je doel en begin opnieuw! Ook weerstand/tegenslag kan ervoor zorgen dat je meer dopamine aanmaakt.

 

Genoeg over dopamine, terug naar jezelf! Hoe kan jij je doorzettingsvermogen trainen/vergroten?

 

Stel jezelf een doel.  

Je ervan bewust zijn dat het volbrengen van een taak, hoe klein ook, een prestatie is. Als je daar af en toe bewust bij stilstaat dan geeft het een geslaagd gevoel. Wil je dit doel echt halen? Beschrijf dan ook specifiek waarom. Hier kan je dan altijd op terugkijken en het kan je meer motivatie geven om het doel te halen.

FOCUS

Blijf gefocust op je doel. Wat is je doel en wat wil je bereiken. Merk je weerstand? Of lukt het een keer niet om je doel te halen? Geen verwijten, stel je doel bij, noem het een leermoment en bedenk hoe je er wel kunt komen. Geef niet op, kijk in mogelijkheden niet in onmogelijkheden.

Niet meer uitstellen

Hoe vaak heb je wel niet gezegd “Ik doe het morgen wel” of “volgende week ga ik echt beginnen”. Uitstellen is de grootste vijand van productiviteit. Dus niks morgen of volgende week, je start NU! Want jij hebt een doel, jij wilt iets bereiken en met uitstellen ga je dat niet redden.

Ben positief, denk: IK KAN HET

Denk niet dat je iets niet kan of iets niet gaat lukken. Wanneer je je doel helder voor ogen hebt, weet waar je naartoe wilt en hoe je het kunt bereiken dan ga je ervoor! Natuurlijk zullen er altijd beren op de weg zijn, zal je tegenslagen tegenkomen, maar denk dan aan het doel wat je voor jezelf gesteld hebt. Hoe je er wel naartoe kan.

Kortom: Stel een doel, focus, geen uitstelgedrag meer en wees positief!

 

 

AL JE DROMEN KUNNEN WERKELIJKHEID WORDEN, ALS JE MAAR DE KRACHT HEBT OM DOOR TE ZETTEN

You may like