Een maand geen alcohol; Dit gebeurd er met je lichaam!

Een maand geen alcohol; Dit gebeurd er met je lichaam!

Na een overvloedige decembermaand met veel te veel drank en voedsel storten velen van ons zich vol overgave op dry January  Dus een maand geen alcohol. En ja, we kunnen niks anders zeggen dat een maand geen alcohol nooit verkeerd is. Maar wat we ons ook moeten realiseren is dat een maand geen alcohol geen vrijbrief moet zijn om de rest van het jaar hier niet op te letten. Het is misschien ook wel is goed om te beseffen, na te denken hoeveel je eigenlijk drinkt en waarom.

Alcohol hoort voor veel mensen bij het leven. Gewoon voor de gezelligheid, op een verjaardag of gewoon omdat het kan. Maar ook wanneer je gewoon een off-day hebt kan het makkelijk zijn om naar de alcohol te grijpen. Er is namelijk altijd wel een excuus.

Maar wat als je je nu is afvraagt; WAAROM? Leuk dat je een paar dagen per week niet drinkt of alleen in het weekend. Maar de dagen dat je wel drinkt, hou je nergens rekening mee. Als je hier even bewust over nadenkt, dan is het eigenlijk best wel gek. Het is dus vooral heel belangrijk om je mindset te veranderen. Want een maand geen alcohol is heel goed voor je lijf, je bouwt je alcoholtolerantie af, waardoor je in februari minder alcohol hoeft te drinken om dezelfde effecten als eerder te ervaren. Maar als je op dezelfde voet verdergaat als voor januari, dan is dit effect ook zo weer weg.

Wat doet alcohol met je?

Het antwoord.. Een hele hoop. Hieronder een filmpje wat het met je brein doet. Daarna zullen we nog wat andere aspecten benoemen.

 

 

Het ethanol in alcohol heeft met name een negatief effect op de witte stof, de myeline, in je hersenen”, legt neuropsycholoog en hoogleraar Erik Scherder uit

“Deze vetachtige stof rondom de zenuwbanen zorgt voor de impulsgeleiding. Hoe hoger de kwaliteit van de witte stof, hoe sneller de impulsen gaan. Naarmate je meer drinkt op een avond, ga je steeds langzamer praten en denken. Dat komt hierdoor.”

De hersenen (en ook de witte stof) groeien ongeveer tot het 25e tot 30e levensjaar, een periode waarin over het algemeen veel gedronken wordt. Scherder: “Het is ontzettend jammer dat juist in die jaren de myeline wordt blootgesteld aan ethanol, want die witte stof is bij uitstek wat we bij het ouder worden op hoge kwaliteit willen houden. Zodat je ook op je zeventigste nog snel kunt nadenken en scherp bent.”

 

Het klinkt misschien als heel veel Latijn en ergens waar je weinig vanaf weet, maar dit kan ook een reden zijn om je er eens in te verdiepen. Dus wederom je mindset. Wat is je doel en wat wil je bereiken? Natuurlijk kan je tegenslagen krijgen, je chagrijnig of sober voelen. Maar wat zijn de positieve effecten?

Mentaal en fysiek fitter?

Betere nachtrust?

Afbouw van tolerantie?

Waar gaat jouw focus in 2022 liggen? Think about it!

 

“FOCUS, VERTROUW EN GELOOF”

You may like