Dit is waarom schelden zo #@$&!% goed is!

single-image

Grove taal oftewel schelden, wordt vaak gebruikt als mensen boos, gefrustreerd, verrast of zelfs blij zijn, maar het wordt vaak als iets slechts gezien en gecensureerd in de media. Maar waarom? Waarom is schelden als iets slechts gezien? Wij zijn benieuwd wat de wetenschap hierover te zeggen heeft.. Benieuwd hoe jij straks denkt!  De negatieve houding van de maatschappij tegenover scheldwoorden is in ieder geval duidelijk en wordt vaak niet geaccepteerd.

Iedereen kan waarschijnlijk wel een moment herinneren waarin je hebt gescholden. Bijvoorbeeld op de middelbare school en de leraar je 100x iets op liet schrijven. (*&^%) irritant toch? Het sloeg ook helemaal nergens op. Want waarom zou ik iets 100 keer op schrijven? Geef me dan een straf waar ik wat aan heb. Dus dat werden er geen 100 maar een boek vol. Ik heb dus overigens nog steeds een hekel aan Duits door die ongelooflijke loser van een docent 😉

Maar waarom schelden we eigenlijk? Vaak is dit om een speciale reden. Nog mooier, hier is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een onderzoek van Maart 2018 toonde namelijk aan dat hardop schelden je prestaties kunnen verbeteren in fysieke taken. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar deelnemers die op een verbale manier stoom afbliezen en mensen die überhaupt niks mochten zeggen op een spinfiets. Hier werd gekeken naar hun anaerobe kracht en vermogen. En… verrassend… ze presteerde beter.

Kortom, aan de ene kant word schelden geassocieerd met ongepast gedrag, iets wat niet kan en niet netjes is, aan de andere kant laat onderzoek zien, dat wanneer je een persoon bent die er alles uitklapt, je vaak eerlijker bent. Hmmm… De onderzoekers zagen dat grof taalgebruik geassocieerd was met minder liegen en bedriegen voor individuen, met meer integriteit op maatschappelijk niveau. Ook schelden met je collega’s en vrienden werd gezien als een sterke indicator van de hoeveelheid vertrouwen onderling

Of je grof taalgebruik nou ziet als een teken van verschrikkelijke agressie, iets wat eigenlijk niet kan, of gewoonweg als een manier om emotie uit te drukken, we kunnen het er allemaal over eens zijn dat schelden een krachtige manier is om te communiceren. Of je nou schreeuwt, gilt, of fluistert, Ze hebben nu eenmaal duidelijke effecten. Zeker als je kijkt dat onderzoek heeft uitgewezen dat grof taalgebruik een fysiologisch, emotioneel en sociaal doel heeft Maar realiseer je wel dat het gebruik van scheldwoorden alleen effectief is omdat de woorden ongepast zijn. Er is 1 ding dat we gemeen hebben; “We vinden scheldwoorden zo leuk omdat ze eigenlijk niet mogen.”

 

Dus wanneer jij met een fysieke prestatie bezig bent en begint te schelden, vergeet dan niet te zeggen:

“HOOR IS EVEN, IK PROBEER MIJN FYSIEKE PRESTATIE TE VERBETEREN”

 

 

 

 

 

You may like