Altijd ziek op vakantie? Toeval of niet?

single-image

Na een drukke periode is het dan eindelijk zo ver! 3 weken vakantie! Even heerlijk ontspannen en even helemaal niks. Koffer pakken en GO!

Eindelijk gearriveerd op je heerlijke vakantiebestemming! Koffer uitpakken, zonnebrand in de tas, slippertjes aan en op naar het strand. Of zal je eerst nog even een paracetamol nemen? Want je voelt je toch niet helemaal lekker. Beetje hoofdpijn, misselijk, gewoon niet in je hum. Je zal toch niet ziek worden tijdens je vakantie, net als vorig jaar?! Helaas gebeurd dit vaker en voor velen waarschijnlijk herkenbaar. Ben je eindelijk vrij, word je ziek. Toeval? Of misschien normaal? De grote vraag is natuurlijk; kunnen we dit voorkomen?

Éen van de oorzaken, je raadt het waarschijnlijk al, is Stress. Of beter gezegd het wegvallen van stress. We racen het hele jaar maar door met z’n allen. Bedenk maar wat je allemaal doet, werken, kinderen, huishouden, je sociale contacten en verjaardagen en zo is er weer een week voorbij. En weet je, het gaat eigenlijk allemaal gewoon vanzelf en je staat er niet zo bij stil. Dit komt omdat ons lijf genoeg cortisol en adrenaline produceert om de boel gewoon de boel te laten. Deze stoffen zorgen er onder andere voor dat je minder pijn voelt. Ook schijnt het invloed te hebben op je afweersysteem. Dus je kan hem al invullen; weg weerstand, hallo griepje. Dit is in 1 woord gewoon kut!

Kennen jullie dit liedje nog?

“Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar zondags niet” Nou en dan andersom, midden in de week niet maar zondags wel. Na een jaar geknald te hebben storten we in onze vakantie in. Fijn! Je zou toch echt zeggen dat vakantie goed voor je is!

De oorzaak kan ook nog liggen door een ander leefpatroon, want vakantie is natuurlijk echt vakantie en dat betekend; later naar bed, meer alcohol, ander ritme, geen vaste eettijden, factor 50 en bakken maar. Dit kan er helaas wel voor zorgen dat je lichaam hier niet helemaal mee om kan gaan, wat kan resulteren in maag/darmklachten, hoofdpijn (weer teveel gedronken ;)) en algehele malaise. Wanneer je je niet goed insmeert komt een verbrande huid er ook nog eens bij.

Oke, we hebben nu een opsomming gemaakt van de oorzaken, maar kunnen we er zelf nog iets aan doen?

THE ANSWER IS…..

YES, YES

We gaan het in ieder geval proberen. Dus wat kan je doen:

  1. Neem iets eerder vrij, zo kan je op je gemakje je koffer inpakken en rustig voorbereiden.
  2. Doe rustig aan met eten. Sorry? Ja doe rustig aan met eten, laat je lijf wennen aan de vakantie modus. Dus niet meteen het vette eten en je volgooien met drank. Dit voorkomt klachten zoals diarree, verstopping en knetterharde hoofdpijn.
  3. Toch eigenwijs? Neem je apotheek mee 🙂 Zo kan je in ieder geval de ergste klachten bestrijden.
  4. Neem in ieder geval 3 weken vakantie. De eerste week zit je nog een beetje in je werk modus, de tweede week ga je loslaten en de 3e week is ontspannen.
  5. Begin van te voren al met opbouwen van je alcohol gebruik, zo voorkom je dat je de eerste dagen van je vakantie de hele dag met een kater op bed ligt. Geintje 😉

You may like